ORDNINGSVAKT "Du är bara sur för att du inte kom in på polishögskolan!"

25Jun/1210

En video

Följande film skickades in en regelbunden besökare här på sidan.
Om det är någon som har mer information om vart detta utspelade sig och vad som var starten för själva händelsen så meddela gärna. Jag har personligen svårt att förstå varför så många människor verkar tro att det är en åskådarsport att må dåligt. Backa lite, bara ett par steg, och låt OV + Polis få lite arbetsutrymme!

Det är inte personen som skickade in den som filmat. Använd kommentarsfunktionen för era tankar och funderingar!

Kommentarer (10) Trackbacks (0)
 1. Tack vare en glimt av en av skyltarna ser vi att händelsen sker vid St: Eriksplans tunnelbanestation. Nu vet jag inte vad som föranledde händelsen men jag tror inte jag skulle aggerat likadant (om vi tar för givet att situationen börjar vi klippets början). Att putta på förbipasserande som redan hörsammat att lämna platsen, att skrika att man ska lyssna på vederbörande kvinnlig ordningsvakt – just för att hon är en ordningsvakt, rimmar inte bra i mina öron. Ta er tid och förklara för de som står runt omkring istället för att brusa upp situationen och börja skrika på alla. Dessutom är dom ju inte underbemannade precis, så tid att prata finns.

 2. Jag tror att en stor del av de klipp som finns på internet som visar ordningsvakter eller polis när de utför en tvångsåtgärd rubriceras med övervåld. En Youtube-sökning på ”övervåld” genererar 142 träffar, där nästan alla visar polis eller ordningsvakt som gör sitt jobb. Sökningen ”tvångsåtgärd” genererar 6 träffar varav ingen är relevant i detta sammanhanget.

  Allmänheten är i regel inte van vid att se ordningsmakten använda sig av våld i sitt tjänsteutövande, och när det väl händer blir folk upprörda och arga. Då är det lätt att använda ord som ”övervåld” och ”polisbrutalitet”.
  Att det sedan hamnar på internet och skapar debatt är en produkt av det moderna IT-samhället. Därför är det viktigare än någonsin att tänka på hur man agerar i sitt tjänsteutövande, inte bara i tvångsåtgärder utan även i sitt uppträdande.
  Efter att ha varit inblandad i en tumultartad brottningsmatch som filmen visar, måste man tio minuter senare tagga ner och på ett lugnt och föredömligt sätt hjälpa till i ett sjukdomsfall eller förklara vägen till närmaste WC, för att därefter jobba resterande sex timmar på arbetspasset.

  Att jobba som ordningsvakt är krävande, att jobba som målare är krävande på sitt sätt, men dina handlingar får sällan så stora konsekvenser som inom ordningsmakten.

 3. Det verkar vara fridhemsplan Södra.

 4. Skulle vara väldigt intressant att veta vad som föranledde det som vi ser i videon. Är ju alltid jättesvårt att bedöma ingripandet i efterhand efter att man bara sett en film som inte fått med hela situationen.

 5. Jag tycker det ser ut som om det från början handlar om ett sjukdomsfall, och att ”publiken” av någon anledning har synpunkter på omhändertagandet av patienten.

  Själv hade jag en överdos på mitt i objekt för några dagar sedan, och inte f-n fick vi arbeta ifred med att ta hand om patienten tills ambulans anlände. Folk kom fram med hundar som nosade och slickade på personens huvud, en försökte hindra oss att hämta hjärtstartaren eftersom han var av åsikten att den dödar mer än hjälper, en annan plockade dessutom med sig mannens plånbok (den krävde vid dock tillbaka senare)! I det läget hade jag önskat att jag också hade haft ett gäng kollegor som hade kunnat ge mig lite arbetsro att försöka hålla personen i liv tills ambulans anländer…

 6. Enligt ”rykten” mao kommentarer på videon så handlar det om att någonting okänt har hänt, varpå en O.V pratar med tjejen som är ”svimmad”. Hon har svarat med att slå O.V Med knuten hand, varpå det urartat därefter.

 7. Tråkigt med så oprofessionellt hanterande av situationen från ordningsvakternas sida, självklart blir man upprörd när någonting händer men att ta ut det på andra på det här sättet är inte bara olämpligt utan spär på den bild av ordningsvakter allmänheten har och bygger på den negativa spiral yrket hamnat i. Vi ser ett klassiskt fall av att ordningsvakterna eskalerar i stället för att lugna ner och hantera professionellt. Precis som Cobra påpekar är de knappast underbemannade eller i en farlig situation. Skicka de stackarna på utbildning så de lär sig hantera stressiga situationer på ett konstruktivt sätt.

 8. Det stämmer att det är Fridhemsplans södra uppgång, mot S:t Eriksgatan och Västermalmsgallerian.
  Jag känner flera av ordningsvakterna som syns i filmen, och jag är lite kluven inför deras agerande.

  Som jag fått det förklarat för mig, väldigt kortfattat, så har OV blivit slagen av den tidigare avsvimmade kvinnan (som senare tuppar av igen om jag minns rätt).
  Jag vet inte vad som händer i skedet precis innan filmupptagningen startar, men det är väl som vanligt att allt det intressanta händer innan filmen börjar.

  Jag är av åsikten att det rent taktiskt (förutsatt att situationen var lugn i övrigt förutom den avsvimmade kvinnan) hade gått att lösa mycket enklare.
  1) Lås dörrparet närmast kvinnan så att både hon och OV får plats.
  2) När man har sådan numerär, bygg halvcirkel utåt.
  3) Håll formation, och kommunicera efter förmåga.

  Vidare blir en av de manliga ordningsvakterna utsatt för ett strypgrepp som var så kraftigt att han höll på att tuppa av. Den personen blev sedermera gripen för tilltaget, oklart vad man rubricerar det som dock.
  Jag vet förstås inte heller varför det stryptaget utdelas, men det var väldigt rörigt enligt OV på plats.


Kommentera

Inga trackbacks ännu.

%d bloggare gillar detta: