Det är kul att spela om pengar, vare sig det gäller på matchresultat, på slots online eller genom att spela nätpoker live mot andra spelare. Det gäller bara att spela med sunt förnuft.

 

Det är extremt roligt och tillfredsställande att vadslå och att spela på spännande casino online

 

Mer än var tionde elitidrottare spelar om pengar

 

I en artikel som nyligen publicerades i tidningen Dagens Nyheter går det att läsa om hur en studie har gjorts på Karolinska Institutet där man studerat problematiska spelvanor hos svenska elitidrottare. Det visar sig att mer än var tionde manlige idrottare i de högsta ligorna i allt från fotboll till hockey, basket och innebandy betraktas som så kallade problemspelare. Detta inte i den egna idrotten utan vad gäller just spel om pengar och vadhållning på de egna matcherna. Bland de manliga eleverna på gymnasiala elitidrottsutbildningar är siffran faktiskt ännu högre.

 

Dubbelt så många inom elitidrotten har spelproblem

 

Det har tydligen länge funnits en misstanke om att risken för just spelmissbruk bland idrottare har funnits länge och det har nu gjort att man faktiskt gjort en omfattande studie i ämnet. Det visar sig att bland manliga idrottare på elitnivå samt ledare inom detta har mycket mer spelproblem än den övriga befolkningen. Enligt studien är det dubbelt så många. Dessutom finns det många elitidrottare som uppvisar en risk att just få problemspelande med tanke på deras sätt att hantera spelande i nuläget.

 

Även i Aftonbladet går det att läsa, lite mer specifikt, om just manliga fotbollsspelare som tycks ha problem med sitt spelande om pengar. Det som är extra problematiskt är också att många tenderar att spela om pengar på resultatet i sina egna matcher, något som verkligen bådar för matchfixning, och det på en riktigt hög nivå.

 

  • Inom fotbollen så betraktas tolv procent av de svarande – totalt 316 stycken – ha ett ”problemspelande”
  • Ytterligare tolv procent ska ha viss risk för problemspelande.
  • Det att jämföra med män 18-40 år i den svenska befolkningen generellt, där fyra procent betraktas ha ett problemspelande och nio procent ha viss risk att hamna där.

 

Mer om dessa siffror går det att läsa om på Fotbollskanalen.se där det skrivs just om fotbollsspelare och Allsvenskan och inte så mycket om hur många elitidrottare inom andra sporter som har liknande problem. Märk väl att det även inom andra mindre idrotter än just fotboll spelas mycket om pengar på de egna matcherna.