I Sverige har vi ett spelmonopol, åtminstone i teorin. Det svenska statliga spelbolaget, Svenska Spel, säger själva att de ger stora summor till ungdomsidrotten i landet. Men stämmer det verkligen?
Det är inte så länge sedan som man inte fick göra reklam för spel om pengar i Sverige. Det fanns dock ett undantag, och det var statliga Svenska Spel. Varför, kan man fråga sig. Det fanns ju inga andra spel tillgängliga, så den som ville spela var hänvisad till det statliga alternativet. Man förklarade förbudet med att man ville skydda folkhälsan.
Idag är det tillåtet att göra reklam för spel, och många spelbolag lägger pengar på marknadsföring. Man kan se annonserna i de flesta medier. De som lägger mest på marknadsföring är dock Svenska Spel, trots att de alltså har ett folkhälsouppdrag. Man kan jämföra med Systembolagets annonser, som mest handlar om hur ”besvärligt” det är att handla där, och hur viktigt deras uppdrag är. Så ser inte Svenska Spels marknadsföring ut.
Däremot påpekar Svenska Spel gärna att de donerar pengar till idrottsföreningarnas barn- och ungdomsverksamhet. Det är dock en ganska liten summa som går till föreningarna, jämfört med hur mycket som läggs på marknadsföring. Det här citatet säger det mesta:
– Att vi gör reklam är en förutsättning för att vi överhuvudtaget ska kunna synas på marknaden. Hade vi inte lagt 350 miljoner på reklam tror jag inte att vi hade kunnat avsätta 50 miljoner till ungdomsidrotten, säger Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska spel.
Om detta kan man tro vad man vill.